Hundens historia

 

Hunden är en underart och härstammar från vargen och för cirka 15.000 år sedan påbörjades den process som förvandlade den vilda vargen till människans bästa vän.

Denna process heter – domesticering och går att läsa mer om här

Vilket innebär den förändring som en djur genomgår när den övergår från vild form till en tam djurart, genom att människan kontrollerade fodertilläggen och rörelsefriheten för dessa djur. Skillnaden mellan domesticering och tämjande av djur är inte likadant. Alla djur går att tämja, men alla djur går inte att domesticeras. Det krävs sex stycken kriterier som måste uppfyllas för att ett djur skall räknas in inom domesticering;

  • Flexibel diet
  • Snabb generationstid
  • Kunna föröka sig i fångeskap
  • Vänligt humör
  • Lätt att hantera
  • Lätt att anpassa sig till nya miljöer

1200px-aleria_rhyton_tete_de_chienHos en fullt domesticerad hund styrs parning och urval helt av människan. Vilket medför förändringar i utseende, beteende och hundens temperament. Något som särskiljer hunden från vargen är att hunden har den egenskap att de kan läsa och förstå människans signaler. Något som vargen inte är kappabel till. Hundens skällande har också uppkommit under själva domesticeringen.

Hunden har varit en viktig del för oss människor sedan tusentals år tillbaka. Historiskt sett skulle vi människor ha haft svårt att överleva utan hundens hjälp.

Det började med att hunden vaktade människornas boenden och därefter utökades det till att hjälpa till med jakt, drag och vallning. I dagens samhälle fyller hunden fortfarande livsviktiga funktioner. Skillnaden från förr till idag är att vi tränat hundarna till att medverka och påverka i dagens samhälle mer. De är våra husdjur men används också fortfarande till jakt och vakt som tidigare, men de har även blivit tränade till så mycket mer;

Ledarhund/blindhund, de hjälper människor med synfel i samhället.

Bombhund, en tränad hund via luktsinnet hjälper att hitta bomber och sprängladdningar.

Narkotikahund, hjälper polisen, tullen och kriminalvården att via luktsinnet hitta åt narkotika. Specialsök-hundar, hjälper till via luktsinnet att hitta gasläckor, mögel, svamp och hitta försvunna människor. Tjänsthundar, ID-hundar, fjällräddningshundar, lilkhundar, brandhärdshundar, skyddshundar och mycket mer.

Luktsinnet är det absolut primitiva sinnet vi människor och hundar har. Medan vi människors luktinne är livsviktigt, så går det inte att jämföras med hundens. Hundens luktsinne är den viktigaste informationsmottagaren de har. Hunden har över 200 miljoner receptorer, medan vi människor har 5-10 miljoner. Hundar med dåligt luktsinne blir till en början förvirrade och tillslut kommer de visa mindre tillgivenhet till sina ägare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate