FCI – Federation Cynologique Internationale  

 

FCI är den internationella kennelfederationen och organisationens finns i Thuin, Belgien. Den grundades den 21 Maj 1911 av kennelklubbarna i Tyskland, Österrika, Belgien, Nederländerna och Frankrike. Idag 2016 så är 91 länder anslutna och indelade i fem sektioner. Europa, Amerika, Karibien, Asien och Stillahavetsområdet, Mellanöstern och Afrika. Läs mer på http://www.fci.be/en/

Federation Cynologique Internationales mål beskrivs som sådan;

“Syftet med FCI är att uppmundra och främja avel och användning av renrasiga hundar vars funktionella hälsa och fysiska egenskaper uppfyller standasuppsättningen för respektive ras och som har förmånga att arbeta och utföra funktioner i enlighet med de särskilda egenskaperna hos sin ras; att skydda användning, hållning och uppfödning av hundar i medlemsländerna. Att stödja fritt utbyte av hundar och cynologival information mellan medlemsländerna och initiera anordnade av utställningar och tester.”

fci_member_states

Varje land har ansvar för deras egna rasklubbar och stamböcker. FCI’s uppgift är att deras medlemmar utbildar sina domare och ser till att stamtavlorna är internationellt erkända. Fédération Cynologique Internationale reglerar World Dog Show och dessutom internationella utställningar.

De har för närvarande 344 officiella raser och 11 preliminära raser. Men när man talar om en hundras ursprungsland menar man det land FCI utsett ansvara för standarden, behöver ej vara detsamma som det historisk korrekta ursprunget.

Alla raser är uppdelade i 10 grupper;

  • Sheepdog och Cattle Hundar
  • Pinscher och Schanauzer – Molossoid Hundraser – Swiss Mountain boskaps och herdehundar
  • Terriers
  • Taxar
  • Spitz och primitiva typer
  • Scenthounds och närbesläktare raser
  • Pekare och setter
  • Retrivers – Flushing Hundar – Vatten hundar
  • Sällskapshundar
  • Vilthundar

Varje land som är medlem bedriver internationella tävlingar, likaså som träning inom arbetetsträningar, jaktträningar, agilityträningar och lydnsads tävlingar. Därefter så skickas resultaten till FCI kontor där de bearbetas och och blir godkända.

T ex när en hund har tilldelats ett visst antal utmärkelser så är det berättigat för titeln International Beauty, Show, Working, Beauty and Working, Agility, Obedience, Race, Beauty and Performance pr Herding Champion. Dessa titlar är godkända av FCI.

Renrasiga raser erkända av FCI är berättigade till CACIB (Certificat d’Aptitude au Championnat International de la FCI) och för de FCI titlar (Vinnare av World Dog Show, Vinnare av avsnittet visar – Europa, Asien och Stillahavsområdet, Amerika och Karibien).

Alla uppfödare kan även be om internationell registrering av dennes kennelnamn av dennes nationella hundorganisation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate