Fjällvandra med din hund

Hundar och fjällvandring kan vara en utmärkt kombination. Det är något som både är roligt och får dig och hunden att vara aktiva. De flesta hundar tycker dessutom om att vara uppe på fjället, det ger dem nämligen en chans att utforska och upptäcka nya områden och dofter. Men hur ska du gå till väga ifall du vill fjällvandra med din hund? Det finns en hel del som är bra att känna till, till exempel att du måste hålla hunden kopplad när ni befinner i ett renskötselområde. Här nedan kommer fler faktorer som är bra att känna till.

Utrustning

När du ska bege dig ut på fjället tillsammans med din hund bör du förbereda vandringen samt tänka efter vilken packning du behöver. Du behöver bra fritidskläder som skyddar dig mot vädret. ITAB har ett stort utbud med kläder, där kan du hitta de perfekta kläderna för dig inför vandringen. Hos ITAB finns även ett utbud med annan utrustning som kan komma bra till hands, som små yxor, myggskydd och friluftsmat. Måste du köpa utrustning och kläder hos ITAB innan vandringen, gör då det i god tid så ITAB hinner skicka det hem till dig.

Saker du rekommenderas ta med dig:

  • Matskålar och vattenskålar till hunden.
  • Hundfoder och vatten.
  • Mat till dig själv.
  • Tält, sovsäck ifall ni ska tälta.
  • Koppel/sele.
  • Första hjälpen-låda med saker till både dig och hunden.

Skulle din hund ha väldigt kort päls eller ömtåliga tassar kan det vara bra att du tar med dig en liten hundtröja och skor till hunden.

Bästa perioden för fjällvandring

Vilken period som är bäst för vandringen varierar lite. De allra flesta hundägare säger dock att det är augusti/september som är bäst. I alla fall när hunden ska följa med. Under den här perioden kommer det vara lättare för dig att hitta boende, om ni vill bo i stuga. Det är nämligen inte lika många personer som beger sig ut under denna period.

Vill du däremot bege dig ut under högsommaren är det bra om du planerar vilken sträcka ni ska gå och eventuellt bokar boende så tidigt som möjligt.

Förbered din hund

Om din hund aldrig gått på en lång fjällvandring tidigare är det viktigt att du förbereder den på rätt sätt. Det kan du göra genom att börja gå längre sträckor vid dagpromenaderna. Du kan även låta hunden bära någonting, som en liten väska med en vattenflaska eller liknande. Detta hjälper nämligen hunden att bygga upp tålighet och uthållighet. Försök även variera vilken terräng ni går på.

Ifall du bestämt dig för att ni ska tälta på fjället, prova först med att tälta hemma i trädgården med hunden ett par gånger. Det låter dig se hur din hund reagerar på det hela.

Ett tips om det är första vandringen hunden ska gå på är att börja med en endagsvandring på en kortare vandringsled som finns. Det är bättre att du börjar försiktigt och sedan väljer en längre vandring nästa gång. Varken människor eller djur tycker om att vandra ifall det skulle börja göra ont.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate