Att välja rätt hundras

 

Valet av hundras är väldigt viktigt. Just därför kan det vara svårt att besluta sig för vilken ras som passar en själv. Alla egenskaper för hundarnas raser varierar stort. Därför bör man ha i åtanke och ställa frågan först, varför vill du ha hund och till vad du vill ha hunden till. Man kan läsa mycket i böcker och på internet, utforska olika utställningar med hundar och fråga runt i olika hundklubbar och uppfödare.

Alla hundraser skiljer sig mycket ifrån varandra gällande det mentala och det fysiska. Vissa raser kräver mer motion som långa raska promenader för att må bra, andra inte. Det är därför bra att ta sig en tankeställare, för att sedan hitta en hund som passar just dig och din omgivning.

Different breeds of dogs big and small are sitting on a white background

Alla hundar skiljer sig kraftigt storleksmässigt. T ex en Chihuahua kan väga ett kilo som fullvuxen medan en grand danois kan ha en mankhöjd på 85 cm. En liten hund äter mindre jämtemot vad en stor hund gör. En stor hund behöver mycket yta medan en mindre hund kräver mindre.

Större hundar behöver även mycket mer fysisk aktivitet, och det är viktigt att du själv orkar med det. Detta måste också finnas i åtanke.

Listan går att göras lång på alla skillnader emellan alla våra hundraser vi har idag.

Det är även viktigt att tänka på pälsens längd och form. En långhårig hund som har mycke päls kräver mer arbete än en korthårig päls. En korthårig päls är mer lätthanterlig. Men den korthåriga pälsen klarar inte av den kalla kylan lika bra som en långhårig päls gör. Likaså här går listan att göras lång på alla våra hundraser vi har idag.

Eftersom Svenska Kennelklubben endast har renrasiga hundar registrerade, så råder folk att köpa en hund som har renrasiga föräldrar via dom. Eftersom det är en enorm säkerhet för dig som köper hund, att veta att allt skett korrekt till. All SKK kontrollerat aveln och att allt är granskats till 100%.

wSKK’s egna konsulenter erbjuder även att hälsa på under uppfödningen och kan tillgodose med råd om man så skulle vilja. De erbjuder en enorm trygghet och kan granska att reglerna följs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate