Alla hundägare hoppas väl att deras hund ska klara sig problemfritt genom hela livet, men rent statistiskt är det mycket sannolikt att man någon gång under hundens levnad kommer att behöva åka in med sin fyrfota vän till veterinären på grund av sjukdom eller en olycka. När det händer kan det vara bra att ha vissa saker i åtanke.
Det första man måste ha i huvudet, även om det inte är lätt i stunden när ens älskade familjemedlem kanske ligger och kräks eller mår mycket dåligt på något annat sätt, är att man inte ska drabbas av panik och direkt kasta in hunden i bilen för att köra till närmsta djursjukhus. Istället är en bra första reaktion, till exempel vid symptom som kräkningar, att ringa till en veterinär. De kan med några enkla kontrollfrågor om hundens andra symptom avgöra om man behöver åka in akut med hunden eller om det passar bättre att man bokar en tid senare.
En annan anledning till att man inte ska få panik är att man måste kunna tänka någorlunda rationellt för att avgöra vart man ska åka. Vid generella sjukdomssymptom kan man åka till den lokala veterinärmottagningen, men om hunden har varit med om en olycka eller är allvarligt sjuk måste man sannolikt åka längre än så, till ett större djursjukhus där det finns specialister inom olika områden. Det kan vara bra att i förväg ha kollat upp var närmsta djursjukhus och veterinär ligger, och hur man lättast tar sig dit, för att slippa tänka på det i stunden, när hunden mår dåligt.
När man väl befinner sig hos veterinären är det vissa saker som är viktiga att komma ihåg att få svaret på, om veterinären inte självmant ger den informationen. Man bör till exempel fråga om vilka olika behandlingsmetoder som finns tillgängliga, och vad deras effekter blir för hundens prognos. En annan sak som är viktig att komma ihåg att fråga om, även om det kan kännas okänsligt när ens hund kämpar för livet, är hur mycket undersökning och behandling kommer att kosta totalt. Man ska aldrig dra sig för att fråga detta, för även om man inte frågar för att överväga huruvida behandlingen ska utföras eller inte, kan man behöva veta vad den slutliga notan kommer att hamna på för att kunna samla ihop tillräckligt med pengar. Om man märker att man inte har tillräckligt med pengar för att till exempel kunna utföra en operation på hunden, kan en lösning vara att söka ett lån hos Snabbfinans.se. Förhoppningsvis täcker försäkringen större delen av kostnaden för operationen och för andra behandlingar, men man kan ändå behöva lägga ut pengarna själv innan de betalas tillbaka.
Det är också viktigt att komma ihåg att ha med sig sina försäkringspapper när man åker till veterinären – för förhoppningsvis har man försäkrat sin hund. Annars kan notan för ett veterinärsbesök bli mycket hög. Att ha alla papper med sig, liksom information om hundens symptom, gör hela processen som leder fram till den faktiska undersökningen mycket smidigare, vilket så klart är en lättnad för både hund och ägare.