Tänk efter före du köper hundvalp

Många blir hals över huvud förälskade när de får se en söt liten hundvalp. Det är fantastiskt att ha en fin liten hund vid sin sida och det är lätt att göra ett impulsivt beslut att skaffa en hund. Det finns dock en hel del saker som du måste tänka på innan du bestämmer dig. Att ta ansvar för en levande varelse är ett stort beslut som inte bör göras lättvindigt. Undersök vilken hundras som passar dig, din boendesituation och din livsstil. Det är även viktigt att du väljer en hund som har bra hälsa och är framavlad på ett ansvarsfullt sätt.

Akta dig för smuggelvalpar

Tänk på det här när du ska köpa hundvalp: Var noggrann med vilken uppfödare du köper ifrån. Idag finns det tyvärr många smuggelhundar på den svenska marknaden, vilket innebär att de har smugglats in från andra länder. De här hundarna har ingen stamtavla, är ofta i dåligt skick och kan bära på ärftliga sjukdomar. När du köper en smuggelhund stöder du en illegal verksamhet som inte ser till hundarnas bästa. Välj istället att köpa valpen från en registrerad uppfödare, där du får tillgång till information om hundvalpens föräldrars hälsa och hur uppfödaren arbetar för att försäkra ansvarsfull avel. Köper du en hund från en registrerad uppfödare, då gäller konsumentköplagen. Det gör det inte om du köper från en smuggelliga.

Ett ansvar i många år

Att ha hund innebär att ha ett stort ansvar. Du har kompisar, släkt, kollegor och ett liv utanför hemmet, men din hund har bara dig. Det innebär att du har ansvar för hundens sociala liv, omsorg, aktivering, födointag, underhållning och livskvalitet. Många hundar lever även länge, upp till 20 år är inte ovanligt. Det är en lång tid att spendera med ett djur, så tänk verkligen efter innan du bestämmer dig för att skaffa en valp. När du väl är säker på att du vill göra det, välj en valp med omsorg. Det är lätt att förälska sig efter att ha sett en bild på en annonssida, men dubbelkolla så att uppfödaren är seriös innan du köper valpen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate