Bygg en hundkoja

Många vill att deras hundar ska tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus. För att hunden ska kunna vara ute på tomten även när det är gassande sol eller regn måste man dock se till att den har någon form av skydd. Det allra bästa är självklart att bygga en hundkoja där hunden kan krypa in och känna sig som hemma.doghouse-99239_960_720

Innan du sätter igång och bygger måste du självklart planera din hundkoja. Det första du bör göra är att tänka ut hur stor den behöver vara. Jordbruksverket har regler kring minsta tillåtna storlek för hundkojor, som utgår från hundens storlek. För att få fram hundkojans längd ska du mäta från hundens nosspets till svansfästet, och multiplicera metermåttet med 1,1. För bredden mäter du mankhöjden och multiplicerar med 1,1, och för höjden multiplicerar du mankhöjden med 1,2. Tänk dock på att dessa är de minsta tillåtna måtten – det skadar inte att ge din hund lite extra utrymme. När du vet hur stor din hundkoja ska vara kan du planera hur mycket byggmaterial du kommer att behöva. Du behöver också fundera extra kring materialvalet, särskilt taket. Om du till exempel väljer ett tak i plåt kommer ljudnivån i kojan att bli alldeles för hög för hunden när det regnar. Trä eller papp är därför att rekommendera för taket. När det gäller resten av hundkojan ska man bara tänka på att välja ett material som håller insidan torr och varm. Något som underlättar byggarbetet är att beställa allt material online via Skånska byggvaror. Då får du inte bara byggvarorna hemlevererade, utan sannolikt till ett bättre pris än om du hade köpt dem i en fysisk bygghandel.

Medan du väntar på att byggmaterialet ska levereras kan du planera var i trädgården du ska placera hundkojan. Den måste stå så att solen inte lyser in genom öppningen, eftersom hunden då inte kan söka skydd från solen på varma dagar. Du måste dock också tänka på att placera öppningen så att hunden kan ha uppsikt över tomten när den ligger i hundkojan. Annars finns risken att hunden inte kommer att vilja vistas i kojan, för att den inte känner sig trygg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate