Många som skaffar hund väljer att avla på dem. Har man en tik får man också det stora ansvaret med att sälja de valpar som blir till. Det är mycket arbete som går åt till att finna rätt hem till valparna, men vad mer bör man som uppfödare tänka på när man skaffar valpar? Vad händer om man inte klarar av att sälja valparna när de fötts? Man kanske fäster sig för mycket vid dem eller så hittar man kanske inga köpare som känns lämpliga som hundägare. Då kan man som uppfödare plötsligt stå med problem, om det inte finns pengar, tid eller möjlighet att kunna behålla alla valpar. Det gäller att tänka efter noga innan man bestämmer sig för att para sin tik.
Viktigt att tänka på
Om man skaffar valpar är det redan innan tiken föder dem bra att titta på olika hundförsäkringar och se över vilka priser, förmåner med mera de olika försäkringsbolagen erbjuder. Det är viktigt att tiken är försäkrad redan innan dräktigheten börjar om något skulle hända tiken antingen under dräktigheten eller vid valparnas födsel. Det är också bra om valparna försäkras när de fötts. Då är det enkelt för valparnas nya ägare att ta över valparnas försäkring och då slipper de krångla med olika försäkringsbolag och de vet från början att försäkringen är bra. Som valpköpare har man ofta mycket att stå i och då är det skönt om den som säljer valparna har ordnat med märkning, vaccinering och försäkring. Det är också bra om köparen får med sig lite saker som till exempel lite av det foder valpen ätit, en filt med tikens doft och kanske en leksak.
Hur löser man betalningen?
En valp kan ibland vara ganska dyr och det kan vara ett problem att redovisa betalningen. Med möjligheten att fakturera utan företag vid försäljning blir redovisning av förtjänsten lite enklare. Dessa system är ofta enkla att använda och kan användas både via dator och mobiltelefon. Många av dem är också helt gratis att använda. Dock kan avgifter för vissa extra funktioner tillkomma. En annan möjlighet kan vara att säljaren skriver ett köpekontrakt med information om valpen samt köparen och säljarens skyldigheter och rättigheter. På så sätt finns klara papper om vad som händer om något skulle vara fel med valpen eller om köparen inte kan ta hand om valpen längre. Att kunna redovisa att man sålt en valp och vart kan vara bra om det skulle uppkomma frågetecken kring var den extra inkomsten kommer från.