Att vara fodervärd

Att vara fodervärd innebär att man får ta hand om en hundvalp från tidig ålder i en viss tid framåt. Hela uppfödningen betalas av den som äger hunden och till detta så finns det oftast krav på att hunden ska ha lärt sig ett visst antal kommandon och hyfs/rumsrenhet vid olika åldrar.

Det finns olika slags fodervärdar. Antingen så kan man vara fodervärd åt en hunduppfödare, den som äger hundvalpen kanske inte har plats i sitt hem för att kunna fostra upp alla valpar säkert i samma rum samtidigt. Eller så kan man vara fodervärd åt försvarsmakten. Att vara fodervärd åt försvarsmakten är en underbar, men samtidigt väldigt allvarlig uppgift att ta sig an. Där så finns det väldigt många olika krav på vad hunden ska vara kapabel till, och sedan när hunden är mogen nog så får denne göra ett prov för att se ifall den är lämpad att arbeta åt försvarsmakten. Skulle hunden inte klara av provet så kan man som fodervärd få flera instruktioner om hur man bör träna hunden för att den ska kunna klara av provet vid nästa tillfälle. Så fort hunden klarar av sitt prov så tar Försvarsmakten tillbaka hunden och fortsätter att träna den och hitta dess specialitet nu när du som fodervärd har tränat upp hundens grund.

Det finns många olika historier om fodervärdar åt försvarsmakten där t.ex. hunden biter sönder deras madrass och flera andra saker. Skulle hunden dessvärre bita sönder er madrass så är det bara att bita tag i det sura äpplet och köpa en ny. Då kan du se det som en möjlighet att uppgradera din gamla madrass till en tempurmadrass från Sleepo istället!.

När den nya madrassen är inköpt så kanske man får hålla ett extra öga öppet på den busiga hunden. Är man intresserad av att vara fodervärd åt försvarsmakten så kan man gå in här och följa deras anvisningar om hur man skickar en intresseanmälan. Om ni verkar en trolig kandidat för att vara fodervärd så kommer försvarsmakten att vilja träffa er och prata med er för att se vilka ni är och ställa lite djupare frågor.

Om man är intresserad av att vara fodervärd så måste man innan dess försöka förbereda sig mentalt om att man enbart kommer att äga hunden under en kort period. Man brukar vara fodervärd åt försvarsmakten i cirka 12 månader innan hunden ska göra testet för första gången. Om det är så att hunden klarar av testet så kommer Försvarsmakten att ”ta över” från den stunden. Då ska ni vara stolta över er själva om att er tillfälligt nya familjemedlem klarat av testet för att sedan kunna vidareutbilda sig till en arbetande hund!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate