Hundar och ormbett

Sverige har gott om huggormar i naturen men de kan vara mer vanligt förekommande på vissa ställen än på andra. Det är ganska vanligt att hundar blir bitna av huggormar från vårmånaden april och ända fram till november. Betten är vanligast i frambenen eller ansiktet men ett bett är mer allvarligt på benet. Numera vet man att huggormsbett är betydligt farligare och giftigare än vad man trodde tidigare och om du misstänker att din hund blivit biten av en huggorm bör du omedelbart uppsöka en veterinär.

En hund som springer lös i skog och mark har större risk att drabbas av huggormsbett än en hund som är kopplad. Även en privat tomt kan utgöra risk för skador från huggormar om ägaren inte ser till att minimera risken. Husägare har ofta kamin eller vedspis för att minska elkostnaden men också som mysfaktor i det egna hemmet. För detta krävs ved och vad är bättre än en bra vedklyv som gör jobbet snabbt, enkelt och effektivt? Hos Kellfri erbjuds ett bra och stort sortiment av vedklyvar som kommer att göra stor nytta. Med en vedklyv kan du snabbt processa större mängder virke och lagra upp veden för vintern utan någon större ansträngning. Här kommer du att hitta ett stort utbud av olika kvalitetsvedklyvar med garanti utan att de kostar allt för mycket.

Ormar trivs i lövhögar, öppna komposter, högt gräs, under uthus och i vedhögar och dikeskanter. Håll gräset på din tomt kortklippt och håll hunden borta från vedhögar och uthus som en säkerhetsåtgärd. Kom ihåg att den svenska huggormen (och andra ormar I Sverige) är fridlysta.

I början av ett huggormsbett märks inte symptomen särskilt mycket men efter en tid blir hunden trött och vill ligga ner. Den bitna kroppsdelen kommer att svullna upp efter någon timme och om ormbettet är i nosen kommer ansiktet att svullna upp kraftigt. Vid bett i en tass eller ben kommer kroppsdelen att svullna upp och sprida sig och det är viktigt att uppsöka veterinär hjälp så snart som möjligt. Akut smärta och hälta kan vara några av symptomen. Giftet från en huggorm kan få hunden att gå in i chock och orsaka blodtrycksfall, hjärtrubbningar, yrsel samt medvetslöshet. Uppsök alltid veterinär vid huggormsbett. Det kan vara lätt i början att förväxla ett ormbett med att hunden ätit något olämpligt som hundägaren inte observerat. Det krävs att som hundägare vara observant men också att hålla hunden i koppel om nödvändigt för att undvika skador.

Vid ett huggormsbett injicerar ormen gift. Beroende på mängden av gift som injicerats kan reaktionen hos hunden variera stort. Det kan hända att inget gift injiceras över huvud taget medan det andra gånger kan injiceras en större mängd gift. Vid en giftinjektion uppstår vanligtvis en blåröd och kraftig svullnad kring bettet som även kan spridas utmed den drabbade kroppsdelen. Ett huggormsbett kan ge allvarliga skador och i svårare fall kan skador på kroppens organ uppstå. I de mer allvarligare fallen kan hunden få kraftiga njur- och leverskador, störningar i hjärtfunktionen samt koagulationsrubbningar. Alla hundar kommer inte att överleva ett bett från en huggorm trots behandling men se till att alltid ta din hund till veterinär för hjälp så snabbt som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate