För många hundägare är hunden inte bara ett sällskap och en familjemedlem, utan något de ägnar hela sin fritid åt genom att syssla med någon form av hundsport. Hundsport är ett sätt att både aktivera sig själv och att hålla sin hund frisk och glad genom att den får utlopp för sin energi och sin mentala kapacitet. Det är särskilt viktigt om man är ägare till vissa brukshundsraser, som kräver både fysisk och mental stimulans för att må bra.
Det finns en hundsport som passar varje hundägare, men några av de mest populära är agility, lydnad och utställning. Agility passar den som vill aktivera både sig själv och sin hund, då det är en av de hundsportsgrenar som kräver mest fysisk ansträngning från både hunden och dess ägare. I agility ska hunden springa genom en hinderbana bestående av bland annat hopp, tunnlar, viadukter, slalompinnar, däck och gungbrädor. Det gäller att ta sig igenom banan på kortast möjliga tid med så få fel som möjligt. Medan hunden springer banan får den ledning av sin ägare, som springer bredvid och visar vilket hinder hunden ska ta härnäst. Alla hundraser kan utöva agility, även om vissa har större naturlig fallenhet för sporten än andra. Om du skulle vilja bygga din egen agilitybana hemma på tomten, för att på så sätt kunna öva oftare med din hund, ska du gå in på Buildor.se. Där finns allt material du behöver till bra pris.
En lugnare hundsport, som dock kräver lika stor eller större disciplin som agility, är lydnad, eller lydnadsprov. I denna gren prövas både förarens förmåga att lära upp sin hund, och hundens och förarens samarbetsförmåga. Tävlingarna går ut på att förare och hund ska genomföra en rad moment i en förutbestämd ordning, som i sin fullständighet kallas en runda. Under en runda får föraren normalt inte ge någon uppmuntran eller belöning till hunden, som förväntas utföra momenten på kommando. Ekipaget får högre poäng ju närmare de håller sig till den förutbestämda ordningen, det vill säga ju färre avvikelser hunden gör, och hur väl hunden utför momenten. Avdrag kan till exempel gälla att hunden är distraherad. I de högre klasserna inom sporten ökas svårighetsgraden ytterligare genom att tävlingsledare eller domare skapar distraktioner och störningsmoment under rundan.
En annan mycket populär form av hundsport är utställningar, då rashundar bedöms utifrån den gällande rasstandarden. Ju mer en hunds utseende stämmer överens med rasstandarden (som beskriver allt från mankhöjd till huvudform, öronform och teckning), desto högre poäng får den. Under en tävling bedöms först vinnaren bland tikarna och vinnaren bland hanarna. Därefter jämför man de två vinnarna för att få fram ”Bästa hund i rasen”, och ”Bäst i motsatt kön”, som den andra vinnaren alltså får. Rasvinnaren går därefter vidare till en slags final mellan vinnarna i de olika raserna, då man utser ”Best in show”. Denna del av tävlingarna är egentligen inofficiella, men man förbinder sig att delta om ens hund skulle gå vidare när man anmäler sig till tävling. För att vara framgångsrik i hundutställningar måste man förutom att ha en renrasig hund som stämmer väl överens med rasstandarden också träna sin hund att klara av att vistas i ofta stressande miljöer utan att reagera negativt; på en utställning kan det vara högljutt, och mycket folk och många hundar runtomkring. Det är dock en stor fördel att ha fått ett utlåtande från en utställningstävling om man planerar att använda sin hund i avelssyfte.